Proč je důležité čistit pravidelně koberce a sedačku?

Možná jste nevěděli, že 1 centimetr čtverečný koberce nebo sedačky obsahuje až 200.000 mikroorganismů, což je 5.000 x víc, než například na záchodovém prkýnku.

Tyto mikroorganismy vznikají díky přítomnosti kožních buněk, nápojů a jídla, prachu, pylů a dalším nečistotám, které se usazují v čalounění.

Nečistoty se mohou dostat do vnitřního prostředí našich bytů také zavlečením z obuvi, oblečení, z domácích zvířat nebo infiltrací okny a dveřmi.

Proto je nutné tyto nečistoty a mikroorganismy pravidelně odstraňovat hloubkovým čištěním mokrou (extrakční) metodou, které nám zajistí profesionální firma. To, že se nám zdá koberec na první pohled čistý, ještě neznamená, že se v něm neskrývají škodlivé bakterie.

Pouze profesionálním hloubkovým čištěním koberců a sedačky dosáhneme toho, že se tyto škodlivé a nebezpečné látky z koberce dostanou pryč. Důkladného vyčištění dosáhneme pouze vysoce výkonnými přístroji a účinnými čistícími prostředky. Každý koberec by měl být hloubkově vyčištěn min. 1x ročně, v případě přítomnosti dětí nebo domácích zvířat i 2-3x ročně.

Ale i mezi čištěním mokrou metodou můžete snížit riziko vzniku bakterií v kobercích:

  1. Pravidelně provádějte suché vysávání koberců, min. 1x týdně, v případě přítomnosti dětí a domácích zvířat i 2-3x týdně.
  2. Nezanášejte na koberce nečistoty z venkovního prostředíať už na obuvi, či oblečení.
  3. Používejte čistící rohože, které zachytí nejvíce nečistot před vstupem na koberec.
  4. Pokud dojde k nehodě a rozlijeme na koberec nějakou tekutinu apod. snažíme se nečistoty odstranit co nejdříve, při pozdějším odstraňování už nemusíme být tak úspěšní.

Napsat komentář