Jak odstranit fleky, špínu a zápach ze sedačky či koberce?

I když se budete snažit sebevíc udržovat vaši domácnost čistou, sem tam se prostě nějaká ta skvrna, která se špatně čistí vyskytne. To platí zejména u koberců, sedaček, ale i židlí.

Ačkoli je v posledních letech možné i suché povrchové čištění, s některými skvrnami si neporadí tak efektivně, jako čištění hloubkově mokrou cestou. Při mokrém čištění si však neporadíte bez kvalitního, a hlavně výkonného tepovače. Jak správně používat tepovače a na co všechno je můžete bez obav použít, najdete v následujících řádcích.

Co je to tepovač?

Tepovač, čistič koberců a sedaček, tepovací vysavač, extraktor, je přístroj, který se používá především pro mokré, ale i suché čištění koberců či čalouněného nábytku. Tento přístroj svým vzhledem připomíná trochu větší vysavač a zpravidla obsahuje nádobku na čistou vodu s čistícím prostředkem, dále pak nádobku na špinavou vodu, čerpadlo a sací motor.

Na trhu se můžete setkat s různými modely tepovačů, které se liší nejen robustností svého provedení, ale především výkonem a cenou. Ty nejvýkonnější užívají především profesionální úklidové firmy, ekonomičtější varianty se pak hodí spíše pro domácnosti, ale je potřeba počítat se sníženým výkonem a s tím spojenými výsledky.

Pokud si nechcete tepovač půjčovat můžete si jej zapůjčit nebo si přímo objednat tuto službu. Dnes už to tak dělá spousta lidí, což dokazuje každodenní vysoká hledanost dotazů „tepovani gauce“ nebo „tepovani sedacek“.

Jak tepovač, nebo-li čistič koberců a sedaček funguje?

Základním principem čištění koberců a sedaček je, že v prvním kroku vstřikuje čistící roztok do čištěné textilie, kde působí na nečistotu tak, že ji rozpustí. V druhém kroku pak roztok, který obsahuje i rozpuštěnou nečistotu vysajete. Ke vstřikování čistícího roztoku je používáno čerpadlo, k vysávání pak sací motor, proto je nezbytné přihlížet k výkonu daného tepovače.

Pustit se do čištění sedaček a koberců svépomocí nebo si najmout profesionály?

Čištění koberců a sedaček není samo o sobě nijak složité, důležitá je spíše správná příprava před čištěním koberců nebo sedačky. Předtím než se pustíte do práce, je potřeba mít zakoupený vhodný čistící přípravek, který můžete používat ve vašem tepovači, ale i další příslušenství jakou jsou různé hubice na záhyby nebo kartáče. Pořizovací náklady jsou na to všechno poměrně vysoké a někdy jsou tak profesionální služby ekonomičtější volbou.

Pokud se rozhodnete pro vyhledání profesionálů, vhodné je vybírat firmu podle referencí od vašich známých nebo rozsahu jejich služeb a online referencí.

Pokud byste si chtěli vyčistit sedačku či koberec svépomoci, můžete si čistič na koberce zapůjčit zde: https://btfacility.cz/pujcovna-stroju/ nebo pokud to raději přenecháte na profesionálech, můžete si vyžádat nezávaznou cenovou nabídku zde https://btfacility.cz/cisteni-kobercu-sedacek-calouneni/