B&T Facility – úklidová firma Uherské Hradiště

Hezké počasí s sebou přináší více energie. Využijte ji třeba na generální úklid. Říkáte si, že je u vás v kuchyni uklizeno? Zkuste se podívat na horní poličky, na těsnění kolem dřezové baterie a nebo do trouby. Vyděsili jsme vás? Pusťte se s námi do kompletního úklidu kuchyně.

Největším nepřítelem je mastnota, na kterou se nalepí prach. Dostane se úplně všude. Pokud se pustíte do likvidace, začínejte vždy seshora. I u špíny platí zákon gravitace.

V hlavní roli mikrovlnka a trouba

Připečená špína často vypadá, jako nejvyšší hora světa, kterou nezdoláme za celý náš život. Jděte na to chytře! S údržbou začněte ve chvíli, kdy jsou stěny ještě trochu vlažné. Vyzkoušejte speciální přípravky. Nejvíce se osvědčily spreje akoncentrované gely, které se nanášejí na povrch a po 20 minutách je jednoduše setřete i s napečenou špínou.

Kdo nechce sahat pro chemické pomocníky, může vyzkoušetroztok jemného mýdla s vodou v poměru 1:1. Když čistič nanesete, zapněte troubu na 100 °C asi na 10 minut. Následně špínu stáhnete houbičkou na nádobí. Podobně funguje octová voda. Ocet je známý svou dokonalou odmašťovací a desinfekční schopností. Pokud vás nekonečný boj s troubou nebaví, pořiďte si novou s pyrolýzou či katalytickým čištěním. Po pečení stačí zmačknout jeden knoflík a teplota 500 °C se o vše postará. Po skončení programu stačí otevřít a vymést spadaný popílek.

O mikrovlnné trouby pečujeme podobně. Po každém ohřívání,setřete kapky mastné páry, které se usadí na stěnách. Usnadníte si následné čistění. Využijte vlhčené kapesníčky. S generálním úklidem pomůže i miska s  vodou. Ohřejte ji, pára namočí stěny, a pak už jen stačí hadřík.

POZOR!!! Na nerezové plochy uvnitř trouby či mikrovlnkynepoužívejte hrubé houbičky, které vám povrch poruší a další špína se vám přichytí mnohem snáz!

Utajená mastnota

Nejen na nábytku, ale i na držácích, digestoři a dokonce i na ostatních spotřebičích najdete nepříjemnou vrstvu mastnoty, na kterou se prach lepí velmi rád. Neznamená to, že jsme bordelářky, svědčí to o vlezlosti špíny, která běžně vzniká při vaření a pečení. I v té nejčistší domácnosti se jednou za čas objeví.

Existuje celá řada odmašťovacích prostředků. Jen pozor, abyste si nevhodným výběrem nepoškodily kuchyňskou linku. Mezi nejspolehlivější pomocníky, patří obyčejných pár kapek octa smíchaných s vodou a se lžičkou soli. Prach s mastnotou pustí a chromové doplňky získají krásný lesk.

Dalším nenápadným místem jsou mřížka a filtr digestoře. Pokud si netroufnete na sundávání a výměnu, zkuste požádat nejbližší pánskou pracovní (schopnou) sílu, aby vám digestoř rozmontovala. Mřížky se opláchnou teplou vodou s jarem a octem. Filtr vyperete nebo vyměníte za nový.

Při úklidu nezapomeňte sundat záclony, otřít garnyže, dveře a vypínače. Budete koukat, co se na nich ukrývá za překvapení.

TIP REDAKCE: Kovové filtry u moderních digestoří umyjetesnadno i v myčce na nádobí.

Lednička, mrazák a dřez

Než se pustíte do dřezu, ujistěte se, z jakého materiálu je vyrobený. Využijte prostředky určené přímo na typ, který máte. Práci vám usnadní, když po každém mytí nádobí vytřete vnitřek dosucha. Zbavíte se zbytečných skvrn od vodního kamene.

Nemáte-li mrazničku s automatickým odmrazováním, je právě čas ji odmrazit. Při generálním úklidu všechny potraviny z lednice vyndejte a vnitřek vytřete antibakteriálním přípravkem, který se prodává speciálně na čistění chladniček. Výborně zabere náš starý dobrý ocet s vodou.

POZOR!!! Nezapomeňte otřít těsnění dveří a pročistit odtokový kanálek. Nepoužívejte abrazivní (brusné) prostředky, které stěny poškodí. Podrápané stěny a rýhy jsou rájem pro bakterie.

Není sporák jako sporák

Skvrny na varné desce neodstraňujte drátěnkou, použijteměkkou stranu houbičky. Někteří výrobci dodávají speciálníškrabky s žiletkami. I v tomto případě buďte opatrné. Desku vyleštěte suchou utěrkou z mikrovlákna.

Elektrické sporáky s kovovými plotnami vygruntujete houbičkou a jemným mýdlem nebo jarem. Vyplatí se pracovat ještě za tepla.

POZOR!!! Nezapomeňte na místo, kde se deska dotýká kuchyňské linky.

Generální úklid krok za krokem

·                                 Umyjte veškerou mastnotu z nábytku i garnyže.

·                                 Opláchněte okna. Vyzkoušejte stěrky s nádržkami na vodu

·                                 Následně otřete obklady vlažnou vodou s prostředkem na nádobí. Špínu nestírejte ostrými nástroji, abyste nepoškodily povrch. Na tmavé spáry zkuste vzít prostředek s chlórem, ale pozor na chromové či nerezové lišty a baterie.

·                                 Vyndejte nádobí ze skříní a šuplíků a vytřete je vlhkýmhadříkem se saponátem. Vnitřky vytřete dosucha, aby se netvořily bakterie.

·                                 Dvířka kuchyňské linky vyčistí jednorázové vlhké ubrousky. Při použití prostředků se ujistěte, zda se hodí na váš konkrétní materiál.

·                                 Důkladně vyčistěte dřez a baterii. Pozor na místa kolem těsnění. Použijte antibakteriální prostředek a do výpustě nalijte přípravek, který vám pročistí odtokové potrubí od mastnoty a zbytků.

·                                 Hned po nábytku přijdou na řadu spotřebiče, odvápněte kávovar, odmrazte mrazák, opláchněte digestoř, troubu, mikrovlnku a ostatní pomocníky.

·                                 Přeberte spižírnu, odstraňte prošlé potraviny.

·                                 A nakonec, vytřete podlahu a hoďte si nohy na stůl.

Jistě si říkáte, že všechny rady už znáte, ale třeba najdete nějaké užitečné tipy, které jste už zapomněla nebo alespoň zjistíte, že nejste jediná, kterou čeká maraton zvaný generální úklid.

Máte nějaké užitečné tipy a rady, jak vyčistit nepříjemnou kuchyňskou mastnotu, která se dostane všude? Jaký prostředek byste nám poradily? Nebo raději sáhnete po osvědčených a vyzkoušených radách našich babiček? Piště do diskuze pod článkem!